Image

In 2023 bestond Marnixring Dendermonde Ros Beiaard 50 jaar. Dat werd gevierd met enkele bijzondere activiteiten.

Op 15 juni jl. gaf de bekende pianiste-sopraan Astrid Stockman (De slimste mens, Vive le Vélo, Vive la Vie) een grandioos jubileumconcert in de Ros Beiaardzaal van het Dendermondse stadhuis. Op het repertoire, naast klassieke aria’s, vooral populaire Vlaamse nummers. Van achter haar piano nam ze het enthousiaste publiek mee naar een wereld waarin muziek en verhalen onlosmakelijk verbonden zijn. De memorabele avond voor het 250-koppige publiek werd afgesloten met een feestelijk receptie.

Tijdens de septembervergadering werd 50 jaar Marnixring Dendermonde tot leven gebracht dankzij een uitdagende quiz, die was uitgewerkt door Joris Impens. Joris is reeds Marnixlid sinds de oprichting van onze ring in 1973 en kent dus de geschiedenis van de ring als geen ander. Tal van nostalgische foto’s, wetenswaardigheden en anekdotes passeerden de revue en schetsten een mooi beeld van de rijke werking van de ring gedurende die voorbije halve eeuw, met af en toe nog verrassende uitkomsten.

In de traditie van de open oktobervergaderingen, waarmee de ring naar buiten treedt om haar werking te promoten bij een ruimer publiek, bracht gastspreker Toon Lybaert (medeoprichter en besturend vennoot van Re-imagine NV en lid van de focusgroep AI4Europe) op 19 oktober jl. een bijzonder boeiende uiteenzetting onder de titel ‘Artificiële intelligentie – een demystificatie: technologieën, mogelijkheden en ethische vraagstukken’. Het alweer ruim opgekomen publiek was tijdens de afsluitende drink vol lof over zijn deskundige, maar tegelijk ook toegankelijke uiteenzetting over de mogelijkheden en uitdagingen van artificiële intelligentie.

De opbrengst van deze jubileumactiviteiten ging integraal naar Spoor 56 vzw en naar Blijdorp.

Spoor 56 vzw is een organisatie in de bijzondere jeugdzorg die ondersteuning en begeleiding biedt aan kinderen/jongeren en hun gezinnen bij een verontrustende opvoedingssituatie in de regio Dendermonde-Hamme-Nieuwkerken-Waas. De naam verwijst naar de vroegere spoorlijn tussen Dendermonde, Hamme en Sint-Niklaas. De vereniging wordt door onze ring al jaren ondersteund via schenking van boekenpakketten. In 2023 werd voor 710,80 euro aan boeken geschonken, bestaande uit een groot aantal romans en strips voor de aanvulling van de bibliotheek voor de kinderen en jongeren enerzijds, en anderzijds ook aanvullende vakliteratuur voor medewerkers. Leespromotie kadert bovendien perfect in de doelstellingen van de Marnixring.

Daarnaast ging er 2500 euro naar Blijdorp vzw. Blijdorp is een voorziening voor kinderen en jongeren (meer dan 225) en voor volwassenen (meer dan 350) met een mentale beperking in de ruime regio Dendermonde. De voorziening telt 370 medewerkers en zet in op de uitbreiding en vernieuwing van haar infrastructuur. Naast een voorstelling van haar werking tijdens een ringvergadering bracht een aantal ringleden op 21 december jl. ook een bezoek aan de site aan de Baleunisstraat te Dendermonde om een beter inzicht te krijgen in haar werking en noden. Daarmee werd een bijzonder feestjaar afgesloten.

Wij hopen alvast ook de komende 50 jaar nog te mogen bijdragen, in vriendschap en dienstbetoon, aan de Vlaamse samenleving, met een warme aandacht voor onze taal en cultuur en voor de noden van onze medemensen.

Jo Van den Bossche

Marnixring Dendermonde Ros Beiaard

Over dit bericht

Ring:
MRIS

Auteur:
Marc Bulté

Gepubliceerd op:
13 May 2024 15:45