Image

Marnixring heeft als een van zijn doelstellingen het bevorderen van de Nederlandse taal en Cultuur.

Onze Marnixring Lieven Gevaert ervoor gekozen de Vlaamse Romantische Muziek meer bekendheid te geven door het organiseren van concerten van Vlaamse Meesters die in belangrijke mate mee hebben bijgedragen tot de culturele ontplooiing van het onze Vlaamse Gemeenschap.

De pionier die dit heeft in gang gezet was Peter Benoit (1834-1901), die ijverde voor een eigen Vlaamse muziekschool die uiteindelijk het Vlaams Muziekconservatorium zou worden. Velen zijn door hem opgeleid en een van zijn leerlingen was de Antwerpenaar Lodewijk Mortelmans (1868-1952), trouwens een van zijn opvolgers als directeur van het Conservatorium.

Mortelmans zou als componist een heel eigen weg inslaan als dé Vlaamse liedcomponist. Zijn bekende collega Paul Gilson noemde hem “de prins van Vlaamse Lied”. Voor die liederen haalde hij de teksten bij een aantal romantische dichters maar uiteindelijk vooral bij gedichten van Guido Gezelle. Gezelle’s kleurrijke poëzie met haar Westvlaamse klanken was voor meerdere Vlaamse en Nederlandse componisten een bron van inspiratie, maar Mortelmans’ liederen behoren ongetwijfeld tot het beste wat hij als componist heeft verwezenlijkt.

Marnixring Lieven Gevaert organiseert op 14 juni een concert met liederen van Lodewijk Mortelmans in de Muziekacademie in Mortsel. Als uitvoerder voor dit liedrecital is de keuze op de sopraan Hendrickje Van Kerchove gevallen die begeleid zal worden door Nicolas Callot aan de piano.

In 2006 heeft Hendrickje Van Kerchove een CD met Mortelmans-liederen uitgebracht. Tijdens dit concert zal zij liederen van Mortelmans vertolken evenals enkele liederen van de Noorse componist Edvard Grieg (1843-1907).

Edvard Grieg was een tijdgenoot van onze Peter Benoit en net zoals Benoit een voorvechter van de de nationalistisch gerichte strekkingen in de Europese muziek van die tijd. Ook hij schreef een uitgebreid liedrepertoire op Noorse teksten die trouwens regelmatig werden vertolkt door de grootste zangsolisten van wereldformaat zoals bijv. de grote Noorse dramatische sopraan Kirsten Flagstad en van zijn liederen bestaan heel wat opnames op meerdere grammofoonplaten.. De Noren zijn blijkbaar beter in het uitdragen van hun eigen muziek dan de Vlamingen. 

Zijn bekendste werk dat zowat alle liefhebbers van klassieke muziek overal ter wereld kennen is ongetwijfeld Solveig’Lied uit zijn Peer Gynt-Suite op een tekst van zijn landgenoot Henrik Ibsen.  Internationaal bekend werd ook zijn pianoconcert in a en zijn lyrische composities voor piano waarvan velen gebaseerd zijn op Noorse volksliederen.

Ook liederen van de Oostenrijkse componist Franz Schubert kunnen niet in dit rijtje ontbreken en zullen deze avond opgevoerd worden.

Kaarten voor dit liedrecital kan u bestellen aan 30 € per stuk via ons MR Intranet op Liedrecital Mortelmans - Grieg of op www.marnixringlievengevaert.org.  Op deze plaatsen kan u ook alle praktische informatie terugvinden.

Het volledige programma kan u hieronder vinden:

Programma:

Lodewijk Mortelmans
Hoe schoon de morgendauw Kindje, wat ben je toch zacht
Als de ziele luistert
Wiegeliedje
Doornroosie
Kerhofblomme
't Avondt

Edward Grieg (1843-1907)
uit liederen op. 48:
Gruss
Dereinst, gedanke mein
Lauf der Welt
Die verschwiegene Nachtigall
Zur Rosenzeit
Ein Traum


Franz Schubert ( 1779-1828)
Ganymed
Sprache der Liebe
Am See
An Sylvia
Die Forelle
Nacht und Träume

Over dit bericht

Ring:
Lieven Gevaert

Auteur:
Wim Staelens

Gepubliceerd op:
11 May 2024 11:45