Image

Prijs Jos Mertens 2021 op zaterdag 20 november 2021 om 16 uur in de zaal van de stedelijke muziekacademie van Ninove, Parklaan 13


Zaterdag 20 november 2021 om 16.00 uur                                       


Stedelijke Academie voor Woord en Dans, Parklaan 13 te Ninove


Toen in de zomer van 2019 Jos Mertens, op 94-jarige leeftijd overleed, werd zeer snel besloten naar hem een culturele prijs te vernoemen. Aangezien hij zelf toondichter was, zou het een muziekprijs worden. En omdat het bevorderen van de Nederlandse taal een van de hoofddoelstellingen van Marnixring is, werden beide gegevens gecombineerd tot een compositiewedstrijd voor nieuw vocaal werk in het Nederlands – het ene jaar voor koormuziek, het andere jaar in het liedgenre.

In 2020 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan Martin Slootmaekers, die voor vierstemmig mannenkoor een uitdagend werk componeerde op de geestige 16de-eeuwse tekst Remedie jeghens de peste. Jurysecretaris Jan Heyvaert, namens de organiserende Marnixring: “Het werk paste wonderwel in de tijd van corona, maar helaas kon door die ‘nieuwe pest’ het werk niet uitgevoerd worden op de uitreiking. Ook jammer was dat er slechts één vrouw en één Nederlander aan de wedstrijd deelnamen.”

Op 17 juli jongstleden boog de vijfkoppige jury zich in Geraardsbergen over de inzendingen in het liedgenre: een nog niet eerder uitgegeven of uitgevoerde Nederlandstalige cyclus van minstens drie liederen voor één zangstem en één instrument. De jury bestond uit de componisten Erika Budai, Lucien Posman en Wilfried Westerlinck (voorzitter), tenor Zeger Vandersteene en koordirigent en pianodocent Marc Gerain. Na drie spannende beraadslagingsrondes, waarbij de inzendingen werden teruggebracht tot drie finalisten, kwam de laureaat uit de bus. Deze keer was meer dan de helft van de inzendingen afkomstig van Nederlandse componisten en iets minder dan de helft van de werken werd geschreven door vrouwen.

Jan Heyvaert: “Er is mooi werk verricht, voor de vocale muziek, voor en door componisten uit de Lage Landen én voor de Nederlandse taal. In 2020 en 2021 zijn dankzij de Prijs Jos Mertens van de Marnixring meer dan dertig nieuw geschreven muziekwerken, van behoorlijk tot uitstekend niveau, toegevoegd aan het vocale repertoire in het Nederlands, dat onder druk staat van de om zich heen grijpende trend om vooral in het Engels en het Latijn te componeren.”

Op 20 november wordt de winnaar van de Prijs Jos Mertens, waaraan een bedrag van 1.500 euro verbonden is, bekendgemaakt en zal het winnende werk gecreëerd worden in de Stedelijke Academie voor Woord en Dans, Parklaan 13 te Ninove, de stad waar Mertens beroepshalve actief was.

 

 

Inschrijven om aanwezig te zijn via prijs_jos_mertens@scarlet.be


(foto: De jury poseert na afloop van de beraadslaging bij de bekendste inwoner van Geraardsbergen: v.l.n.r. Zeger Vandersteene, Wilfried Westerlinck, Lucien Posman, Erika Budai en Marc Gerain )

Over dit bericht

Ring:
Zuid-Oost Vlaanderen vzw

Gepubliceerd op:
4 November 2021 09:49