Image

Marnixring Dendermonde Ros Beiaard gaf aan Melissa Muys, grafisch kunstenares, de opdracht om de “Canon van Vlaanderen" te illustreren.

De unieke resultaten zijn te zien op tien pancartes met kleurrijke werken langs een wandeltraject doorheen het stadscentrum van Dendermonde.

Om de 2,5 jaar reikt Marnixring Dendermonde Ros Beiaard de Prudens van Duyseprijs uit aan een persoon of een vereniging die ijvert voor de handhaving of verspreiding van het Nederlandse erfgoed of die een belangrijke bijdrage tot de Vlaamse bewustwording.

Voor de zestiende Prijs werd Melissa Muys gekozen en bij deze prijs hoorde de opdracht om de “Canon van Vlaanderen in Dendermonde” te illustreren.

Op HLN.be-website interviewt Nele Dooms de voorzitter van de werkgroep Jo Vandenbossche: “Ze werkt in een sprookjesachtige en tegelijk bevreemdende “Jeroen Bosch”-achtige stijl en creëert met aquarelpotloden fabelachtige portretten en verhalende taferelen. Op die manier creëerde ze tien fantastische tekeningen van onder andere de Mammoet die in ons Vleeshuismuseum het pronkstuk is, het Ros Beiaard, het begijnhof, Prudens Van Duyse, Reinaert De Vos, de Guldensporenslag, enzovoort.”

En ook Melissa Muys zelf komt aan het woord in het artikel op HLN.be: “Ik breng deze belangrijke gebeurtenissen altijd met een twist, vaak laat ik dieren praten en hun versie van de feiten vertellen. Dat geeft wat extra kleur geven aan de geschiedenis en nu dus ook aan mijn illustraties.”

De wandelroute kronkelt langs de vijf locaties met de tien illustraties: de Brusselse Poort, het Sint-Alexiusbegijnhof, de Vlasmarkt, de Franz Courtensstraat en de bibliotheek. De zelfde werken zijn ook te  bewonderen in het AZ Sint-Blasius.

Binnenkort zullen de leden van Marnixring Dendermonde een boekje met duiding bij de werken te koop aanbieden.

Over dit bericht

Ring:
Dendermonde Ros Beiaard

Auteur:
Erik Derveaux

Gepubliceerd op:
9 July 2024 19:05