Image

Marnixring Land van Loon - Nieuw Eyck bestaat 25 jaar. Dat werd gevierd op zondag 19 november in de vaste vergaderplaats Kasteel Wurfeld in Maaseik met een receptie voor leden en genodigden. Aansluitend was er een optreden van Lieven Debrauwer. Afgesloten werd met een feestmaal.

Geschiedenis

Marnixring Land van Loon - Nieuw Eyck is geïnstalleerd als 50ste ring op 9 mei 1998. Een hele tijd daarvoor was de heer Kris Deckers - die lid was van Marnixring Lier Land van Ryen - naar Maaseik verhuisd. Hij kreeg van het hoofdbestuur de vraag om in Maaseik en omgeving een nieuwe Marnixring op te starten. Hij slaag­de erin om een tiental mensen te verzamelen die het zagen zitten om een Marnixring te beginnen. Op de uitnodiging voor de installatie staan uiteindelijk 13 namen.

De naam die werd gekozen was gebaseerd op de lokale achtergrond en geschiedenis. Er werd gekozen voor Marnixring Land van Loon. Daar werd Nieuw Eyck aan toegevoegd, om in dezelfde stijl te blijven en om de locatie van de ring te benoemen. Nieuw Eyck was immers de nieuwe stad die naast Aldeneik ontstond.

De vaste vergaderplaats werd Kasteel Wurfeld in Maaseik. Een locatie met zo een uitstraling paste perfect bij de stijl van de ring. Het verslag dat iedere maand wordt gemaakt van de bijeenkomsten met spreker en andere activiteiten kreeg als naam De Maretak en die naam heeft het nog steeds.

Uit de nauwkeurig bijgehouden archieven blijkt dat Marnixring Land van Loon - Nieuw Eyck in de loop der jaren heel wat projecten heeft gerealiseerd. Een hoogtepunt was bijvoorbeeld een orgelconcert in de kathedraal van Hasselt in 2003. In 2006 werd de driejaarlijkse Prijs Marnixring Limburg in het leven geroepen. In samenwerking met Marnixring Limburg Herkenrode werd reeds vijf maal een prijs toegekend aan een verdienstelijke Limburger. De eerste laureaat was geen persoon, maar wel Het Limburgs fietsroutenetwerk. In 2014 werd de succesvolle poëzie­wedstrijd met als thema Van Eyck georganiseerd. In 2017 was er het optreden van de Zuid-Afrikaanse zangeres Annari en pianist Dupreez Strauss en dit jaar werd samen met het Algemeen-Nederlands Verbond en de Orde van den Prince een succesvolle internationale poëziewedstrijd opgezet met als thema De Maas.

Viering

Op zondag 19 november 2023 werd het 25-jarig bestaan gevierd. Leden, partners en genodigden met een ruime delegatie van de raad van bestuur van MRIS waren uitgenodigd in Kasteel Wurfeld in Maaseik. Tijdens de receptie schetste voorzitter Guy Willems het ontstaan en de geschiedenis van de ring. Namens de raad van bestuur sprak Peter De Vos de feestrede uit. Hij feliciteerde de ring met een aantal mooie realisaties. Maar hij had het ook over de veroudering van het ledenbestand en de inspanningen die geleverd worden om de Marnixring te verjongen.

Na de receptie was er het optreden van Lieven Debrauwer (debrauwer.lieven@icloud.com). Hij is bekend van de films Pauline en Paulette en Confituur, maar treedt al geruime tijd op als cabaretier. Hij bracht een fantastische voorstelling met bekende Nederlandse cabaretliedjes. Meer dan anderhalf uur zong hij liedjes van Toon Hermans, Wim Sonneveld, Jasperina de Jong en anderen. De aanwezigen waren laaiend enthousiast. Het feestmaal dat volgde werd van achtergrondmuziek voorzien door Hannah Van den Borne op harp. Haar uitgebrei­de repertoire werd door iedereen gewaardeerd.

Over dit bericht

Ring:
Land van Loon - Nieuw Eyck

Auteur:
Guy Willems

Gepubliceerd op:
21 December 2023 15:45