Image

Op zondagmorgen 13 november 2022 vond een mooie plechtigheid plaats aan de Ierse pub, Kapucijnestraat te Kortrijk. Er werd een blauw bord, ‘Blue plaque’, onthuld, ter ere van de inzet van de 36ste (Ulster) divisie tijdens de bevrijding van Kortrijk in 1918. Door het optreden van een Ierse luitenant die in Kortrijk woonde, konden bij de bevrijding van de stad op het einde van de Eerste Wereldoorlog heel wat burgerslachtoffers vermeden worden. Om het vergeten verhaal van die held en zijn landgenoten van de 36ste Ulster Division te herdenken, onthulden Marnixring Broel en Marnixring Kleikop een Britse herdenkingsplaat aan de Ierse pub in Kortrijk. Een blauw bord is in de Britse traditie een bord dat verwijst naar een historisch feit op een bepaalde locatie. Er was tot nu toe geen enkele verwijzing in Kortrijk naar de inzet van die soldaten. De 36ste divisie ingezet om een bruggenhoofd over de Leie te veroveren. Het vergeten verhaal van de Ieren werd opgepikt door Kortrijkzaan Jan Dhaene, die het las in het boek ‘De Slag bij Kortrijk 12 – 20 oktober 1918’ van Patrick Libbrecht uit Gullegem.

Er bestaan al een aantal blauwe borden in het Ieperse. Dit bord is nu het eerste ter wereld met een Nederlandse tekst en met een verwijzing naar de Marnixring, een prestatie van de samenwerkende ringen Kortrijk Broel en Kortrijk Kleikop.

Sinds het Ierse Vredesproces van de jaren ’90 wordt het WO I-verhaal van de 36ste Ulster en de 16de Ierse Divisie als een voorbeeld voor de samenwerking tussen de twee Ierse gemeenschappen (Unionisten en Nationalisten) beschouwd. Het is dan ook een mooie verdienste van Marnixring Kleikop en Marnixring Broel om met dit initiatief een steentje bij te dragen tot het slaan van de broodnodige bruggenhoofden tussen de gemeenschappen op het Ierse eiland.

De plechtigheid verliep in stijl: na de inleiding door ringvoorzitter Yann Mertens van Kortrijk Broel volgde een historische duiding door slagveldgids en oud-militair Erwin Ureel. De schepen van Cultuur Axel Ronse sprak namens het stadsbestuur. Een klaroener speelde de Last Post, gevolgd door een minuut stilte. Daarna was het de beurt aan een doedelzakspeler die plechtstatig wegstapte.

De voorzitter Jorgen Deman van Kortrijk Kleikop nodigde daarop de aanwezigen uit voor een drink in de Celtic room van de pub. Er waren een dertigtal mensen aanwezig, meestal leden en oud-leden, en vier journalisten en fotografen.

Er verschenen mooie artikels in het Laatste nieuws en Krant van West-Vlaanderen.

Jan Dhaene

MR Kortrijk Kleikop

Over dit bericht

Ring:
MRIS

Auteur:
Marc Bulté

Gepubliceerd op:
5 May 2023 19:25