Image

Het idee van een poëziewedstrijd ontstond in februari 2019 en in oktober van dat jaar werd er een stuurgroep opgericht die bestond uit leden van ANV Algemeen Nederlands Verbond regio beide Limburgen, de Orde van den Prince afdeling Maastricht en Maasland Maaseik en Marnixring Land van Loon‐Nieuw Eyck. De gedichtenwedstrijd zou als thema 'De Maas' krijgen. Bedoeling was dat dit gebeuren zou plaatsvinden in het schooljaar 2020-2021. Helaas stak de coronacrisis daar een stokje voor. In 2022 werd de draad weer opgenomen en in mei 2023 was er de eindapotheose in Lanaken. Er deden dertien scholen uit het middelbaar onderwijs mee uit de beide Limburgen. Er waren 1488 gedichten, 30 juryleden, 60 genomineerden en dertien laureaten.

Op 19 maart naar 'Het Bastion' in Kessenich, Kinrooi. Er waren een 45‐tal personen aanwezig onder wie leerlingen van de Scholengemeenschap Mosa‐RT (Maaseik‐Kinrooi). Deze leerlingen hadden de gedichten uitgesneden met een lasermachine in een cortenstaalplaat. Die plaat werd dan met inoxbouten gemonteerd op grote maaskeien. Jean Vandeweert zorgde voor de technische uitvoering en coördinatie tussen de school en de stuurgroep. Vervolgens reden we enkele kilometers verder naar pompstation Ciro in Ophoven, Kinrooi. Het gedicht van Mart Schroyen werd voorgedragen door haar moeder. Ook hier onthulde burgemeester Rutten het gedicht (onder het gedicht vindt men een overzicht van de sponsors en organiserende verenigingen). Na de plechtigheid werd er nog een receptie aangeboden aan de genodigden.

De tweede onthulling vond plaats op 30 maart in Elen. Ook nu weer had de stuurgroep de beste moderator van de streek kunnen strikken: Willy van Pol Frank Liebens, CEO van Steengoed, gaf een woordje uitleg over de grindwinning en de ontwikkeling van hun verschillende projecten Paul Janssen vertelde het verhaal van de maaskeien en ‐gedichten. De onthulling van de stenen gebeurde door minister Lydia Peeters, burgemeester Rutten van Kinrooi en Frank Liebens CEO van Steengoed. Hierna was er nog op een groot scherm, een filmpje te zien van de vorige onthulling op Het Bastion en bij Ciro in Kinrooi.

Na afloop was er een receptie voor de ongeveer zestig aanwezigen. Iedereen was het erover eens dat de gedichtenwedstrijd honderd procent geslaagd was. Het geheel past perfect bij de doelstellingen van de Marnixring. Een groot woord van dank gaat zeker naar de stuurgroep, die bestond uit leden van de drie organiserende verenigingen (ANV, Orde van den Prince en Land van Loon‐Nieuw Eyck ). In deze stuurgroep waren van onze ring vertegenwoordigd: Nico Stassen, Guy Willems, Paul Janssen en Jean Vandeweert. Verder ook nog een dankwoord aan al de sponsors die deze poëziewedstrijd mogelijk maakten. Ten slotte willen we mevrouw Inge Segers van Mosa‐RT niet vergeten. Zij hielp mee aan de communicatie en de publiciteit.

Meegedeeld door Marnixring Land van Loon‐Nieuw Eyck (meer uitleg kan men vinden op www.maasgedichten.eu)

Over dit bericht

Ring:
MRIS

Auteur:
Marc Bulté

Gepubliceerd op:
7 July 2024 17:00