Image

Uitgereikt door Marnixringen Kortrijk Broel en Kortrijk Kleikop

16 december 2023 – Concertstudio Kortrijk

De Kortrijkse Marnixringen Broel en Kortrijk Kleikop reikten op 7 december in de Kortrijkse Concertstudio de 47ste André Demedtsprijs uit.

De prijs wordt door de Kortrijkse ringen sinds 1970 uitgereikt aan, en ik citeer:

“een verdienstelijk persoon of instelling die zich specifiek inzet of ingezet heeft voor de verdediging, bevordering en verspreiding van de Nederlandse taal en cultuur”.

André Demedts zelf stond aan de wieg van de naar hem vernoemde prijs.

Sedert 2011 wordt de ADM tweejaarlijks uitgereikt met een iets eigentijdser invulling.

Op de erelijst:

Cineast Jan Verheyen,

voormalig topman van Unizo Karel Van Eetveld,

filosoof Etienne Vermeersch,

dirigent en componist Dirk Brossé,

ondernemer Dirk Vyncke

filosofe Tinneke Beeckman

Dit jaar kenden we de prijs toe aan muzikant en dirigent Sigiswald Kuijken:

“Sigiswald, minzaam man, innemende persoonlijkheid …

Eigenlijk adem je muziek, en in het bijzonder barokmuziek.

Je bent een topper van wereldformaat, inspirator voor velen, pionier op het vlak van barokinterpretatie.

Jaren heb je koppig doorgezet om jouw geliefde muziek de authentieke uitvoering te geven die ze verdiende.

Eind de jaren 60 introduceerde je de meer authentieke barokvioolspeelwijze.

Je speelde vanaf dan zonder kinstuk, of, zoals je het zelf wat sarcastisch uitdrukte: zonder prothese. Je Nederlandse collega’s beschouwden het eerder als een flauwe Belgenmop.

De Nederlandse zender NPO is bij jullie thuis in het begijnhof eens komen filmen voor het programma “Klassieken thuis”. Ze noemden jullie toen al ‘De beroemdste oude muziekfamilie van Europa. Ze ademt muziek’. Ik had het niet beter kunnen omschrijven.

Beste Sigiswald, jij krijgt de prijs, maar eigenlijk moet je hem een beetje delen.

Want naast zo’n muzikaal monument, staat ook een sterke vrouw.

Marleen, eigenlijk is de prijs dus ook een beetje voor jou. Voor je inspiratie, je enthousiasme, je niet aflatende steun in alle projecten, in alle dromen. Je was ook Sigiswalds tochtgenote op de talrijke pelgrimages naar Compostela. Je moet het maar doen…

Ik zou een volledig cv kunnen opsommen, maar daarvoor is een boek nodig.

Een paar lijntjes dan maar …

leraar barokviool aan het Conservatoriums van Den Haag en van Brussel

veel gevraagd gastdocent en dirigent

muzikant, onderzoeker, schrijver van 'Blijf bij ons, Bach' en van ‘Mijn Mozart … zijn toverfluit’

en zo kunnen we heel lang doorgaan.

Boven hun bed hangen ongetwijfeld:

Het eredoctoraat van de KU Leuven.

De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste.

De ANV-Visser Neerlandiaprijs.

De Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

De Klara Carrièreprijs.

De 'Lifetime Achievement Award' toegekend door Rema, dat de kennis en uitvoering van oude muziek promoot.

En nu op hun nachtkastje ons gekende Lucky Luke-beeldje dat we telkens uitreiken ter gelegenheid van de André Demedtsprijs. Mocht je het niet weten: de wieg van Lucky Luke staat in Kortrijk: zijn geestelijke vader, Maurice De Bevere, alias Morris, werd 100 jaar geleden, op 1 december 1923, in Kortrijk geboren. Wie in Kortrijk komt, moet zeker eens langs de stadsbibliotheek passeren waar aan de ingang een XXL-keramieken beeld staat van Lucky Luke, een project van Marnixring van jaren terug. Spijtig dat een muzikant niet kan leven van zijn titels, want dan zou hij een rijk man zijn. Alhoewel, met wat Sigiswald doet en kan, beschikt hij over een rijkdom waaraan niemand kan tippen. Sigiswald als wereldburger, maar ook stadsgenoot! Het Kortrijkse Begijnhof is al een beschermd monument, maar sinds 2009 hebben we er ook een monument van een bewoner bij: Sigiswald!”

De laudatio werd gebracht door de vriend des huizes: Prof. Dr. Joost Weyler, hoogleraar epidemiologie en sociale geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen.

Voor een muzikaal monument als Sigiswald konden we niet zomaar de eerste de beste muzikant aanspreken om de viering op te luisteren. Gezien we als Kortrijkse Marnixringen ook graag een podium geven en steun bieden aan jong muzikaal talent, maakten we van de gelegenheid gebruik om jong toptalent een podium te geven: Anouk Vandenbussche op hobo en Aran Lamaire aan de piano.

Het muzikale ei heeft een zeer kostbaar ‘kuijkentje’ voortgebracht. La Petite Bande, zijn muzikale geesteskind. Sinds de oprichting werden oneindig veel concerten gebracht over de hele wereld en werden talloze opnames gemaakt. Ondanks het dichtdraaien van de subsidiekraan bleef La Petite Bande een dijk van een naam. Een orkest met internationale allures waarbij alleen maar de beste muzikanten speelden. Het is een orkest dat het doet zonder enige subsidie, maar dat blijft voortwerken dankzij de steun van vele mecenassen en sympathisanten.

Mocht je hen als Marnixring mee willen ondersteunen, organiseer dan een concert met hen. Dat kan ik ten zeerste aanprijzen: www.lapetitebande.be

Zoals de traditie het wil, werd de viering afgesloten met ons Vlaamse Volkslied en konden we zoals steeds rekenen op de ondersteuning van de stad Kortrijk om de nodige faciliteiten en een receptie aan te bieden.

Bart Flamée

voorzitter André Demedtsprijs

Over dit bericht

Ring:
MRIS

Auteur:
Marc Bulté

Gepubliceerd op:
12 May 2024 22:15